неделя, 27 март 2016 г.

Мандаринови тарталетки с крем брюле

И преди съвсем да е дошла пролетта и мандарините да са изчезнали за дълго от магазините, да метна тук едни тарталетки. Видях ги доста отдавна в блога на Tartalette, но дълго време ги забравях, сещах се за тях в неподходящ момент и така до едно гостуване у приятели, където реших да занеса. Осъзнавам, че видът на моите е доста далеч от онези изчистени и красиви форми на Тарталетените тарталети, но видът е важен само на първо четене. Дечурлигата, които обикновено сладко не отказват, този път подходиха скептично, но само докато се престрашат да опитат. После всичко беше ясно- една след друга жълтурките изчезнаха. Възрастните си разделихме една, колкото да опитаме. Та исках да кажа само: Препоръчвам!



Продукти за 6-8 бр (около 8-10см формички)

за тестото:

*115 гр масло (ст.температура);
* 3/4 ч.ч. пудра захар;
* 1 голямо яйце;
* 1 1/2 ч.ч. брашно;
* 1 с.л. какао;
* 3/4 ч.л. кардамон;
* щипка сол.

за мандариновия крем

* 2/3 чаша захар;
* 3 яйца;
* 6 жълтъка
* 3 с.л. брашно;
* 115гр разтопено и охладено масло;
* 2/3 ч.ч. мандаринов сок;
* настърганата кора от 2 мандарини;

за декорация:

*парченца захаросани мандарини ( приготвят се като се направи захарен сироп и мандарините се потопят в него за малко време, а после се отцеждат върху хартия за печене)



Приготвяне:

С миксер се разбива маслото със захарта докато станат на пухкав крем. Добавя се яйцето и се разбърква, а след това и брашното, кардамона и солта. Получава се тесто, което се замесва на набрашнена повърхност, а след това се оформя на топка, увива се във фолио и се прибира в хладилника за 1 час. Охладеното тесто се разточва върху набрашнена повърхност и от него се изрязват кръгчета с диаметър около 3-5см по-голям от този на формичките.Кръгчетата се поставят във формичките, притискат се към стените, излишното се изрязва с нож и отгоре се слага парченце хартия за печене , а върху нея няколко зърна боб или друго, което да пречи на подуването на формичките по време на печенето.Пекат се на около 180 градуса за 10-12 минути.



За крема най-напред се разбиват яйцата с жълтъците и захарта, до побеляване. Добавят се маслото и брашното и се разбъркват добре. Последно се добавя мандариновия сок , разбърква се и получената смес се поставя на котлона на средно слаб огън и се вари около 5-8 минути до сгъстяването му. Внимава се да не завира и се бърка непрекъснато. След махането му от огъня, кремът се покрива с фолио, за да се предпази да не се образува кора. Като изстине, тарталетките се пълнят с крема, отгоре се карамелизира малко захар с горелка ( а тези като мен, които нямат подобна техника, просто сложих поръсените със захар тарталетки във фурната на функция грил и леко запекох. Знам, не е същото, но е някакъв компромис;)) Декорират се с парченца захаросани мандарини.

16 коментара:

  1. Прекрасни изглеждат тези мъничета!
    Добре, че поне сте опитали една!
    А на нас ни остава да гледаме красивите снимки!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са, нищо им няма на вида! Вкусът си е казал думата:) Пък и ти става едно такова слънчево-мандаринено:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Тарталетки с впечатляваща красота! Много обичам да си хапвам, но съм правила само веднъж. :)
    По хотелито това ми е любим десерт. А тези точно на време ни ги предлагаш - преди да се изгубят мандаринките от пазара.
    Хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Ароманти слънчица си измайсторила.Няма начин децата да не са ги излапали. Предизвикваш ме да ги захвана веднага, макар и с портокали, че нямам мандарини в момента.

    ОтговорИзтриване
  5. Мъхче,
    страхотни са мъфините.Аз предпочитам мандарините сурови и тази година много мандарини консумирахме.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Охооооооо какво съм пропуснала. Изглеждат невероятно. Бих седнала в меко плетено кресло на брега на морето, с чаша ароматно кафе и няколко от тези вкусотийки, наблюдавайки залеза...Ех, мечтииииии!
    Поздрави, миличка!

    ОтговорИзтриване
  7. И без да препоръчваш знам, че ще е добро! Не си от хората, дето ще си правят труда да пишат рецепти само за спорта:). Та след шегата да ти кажа, че изглеждат суперско. Дано не забравя ама ще ги опитаме и ние. Поздрави, Мъхче!

    ОтговорИзтриване
  8. Ай, как съм пропуснала тази ароматна вкусотия? Блогърът нещо се беше бъгнал и съм те изпуснала от полезрението си, ама гледам, не си губила времето си....Да вземеш и за мен да спретнеш едни, че скоро ще можеш да ми идваш на гости?!
    Прегръдки, Мартич!

    ОтговорИзтриване
  9. Истинско блаженство са тези тарталетки,Марте!Хрупкава кошничка с нежно кремче,мммм!Поздрав с усмивка!

    ОтговорИзтриване
  10. Ако решиш да правиш пак, за възрастните, викай ме навреме, Мъхче :) Чудесни са!

    ОтговорИзтриване